Тамо где Дунав плави једну луку је створио и целом свету врата своја отворио.

ПЕТРОВАРАДИНСКА ТВРЂАВА

Позната и као "Дунавски Гибралтар", грађена је од 1692. до 1780. године, на месту средњовековне мађарско турске утврде. У градњи су коришћени најмодернији планови тога доба француског архитекте, маркиза Себастијана Вобана.

ТРГ СЛОБОДЕ И ГРАДСКА КУЋА

Трг слободе је уједно и централни градски трг, настао у 18. веку. Трг је одувек био место обележавања значајних догађаја из историје града, као и место окупљања људи и одржавања разноврсних манифестација.

СИНАГОГА

Изграђена 1906. по пројекту архитекте Липота Баумхорна, у стилу мађарске сецесије. Због изузетне акустичности, користи се као концертна дворана. У објекту се не врше религиозни обреди.

ШТРАНД

Једна од најлепших плажа у Европи, новосадски „Штранд“, званично је отворена 1911. године. Данас захвата седам хектара зелених површина и исто толико пешчаних. Током лета, најлепшу плажу на Дунаву посети око 15.000 људи.

УСПЕНСКА ЦРКВА

Успенска црква је саграђена у периоду од 1765. до 1774. године и налази се у истоименој новосадској улици. Слава овог православног храма је Успење Богородице па се зато назива Успенска.