Европска престоница младих је титула која се додељује једном европском граду на период од годину дана. Град који постане Омладински европски центар добија прилику да, кроз многобројне програме и пројекте, млади људи прикажу културни, социјални, политички и економски живот и развој.

Нови Сад – Омладинска престоница Европе 2018. (OPENS 2018) има за циљ да подржи младе људе да постану проактивни иницијатори позитивних промена и иновативних идеја у друштву како у граду Новом Саду тако и на националном, регионалном и интернационалном нивоу. Кандидатура града Новог Сада као Омладинске престонице Европе је позив младима да се активно укључе у сопствени развој и изградњу сопствене независности. Зато је мото кандидатуре „Live life“.

Омладинска престоница Европе подстиче примену нових идеја и иновативних пројеката, с обзиром на активно, креативно учешће младих у друштву. Циљ је јачање односа између европских институција и локалне заједнице, као и подстицање учешћа младих на локалном нивоу за примену заједничких европских циљева политике за младе.

Нови Сад је град младих: административни, економски, културни, научни и туристички центар Аутономне Покрајине Војводине. Град Нови Сад броји око 78.000 младих људи узраста од 14 до 30 година. Такође, Нови Сад има један државни и два приватна универзитета, који укупно броје око 50.000 студената из свих градова у региону. Нови Сад поседује и више од 30 средњих школа, али и преко 100 организација цивилног сектора око којих се окупља велики број младих.

Универзитет у Новом Саду, Позориште младих, Студентски културни центар, НОМУС, Ритам Европе, Cinemania, Сајам омладинског туризма – Youth fair, ЕXIТ... само су делови мозаика који нам, по свим критеријумима, дају за право да верујемо да Нови Сад има потенцијал да постане Омладинска престоница Европе 2018. године.


Deшавања

EXIT Фестивал

Петроварадинска тврђава

Један од најбољих европских музичких фестивала, ове године је славио свој 15. рођендан

Сазнајте више

Cinema City

Кинеска четврт, Лимански парк

Cinema City IFF је међународни филмски фестивал који се годишње одржава у Новом Саду. Током седам дана Нови Сад постаје град - фестивал, са богатим филмским, музичким и едукативним програмом.

Сазнајте више

Фестивал улицних свирача

Нови Сад, Центар

По обичају који у континуитету траје од 2001. године, Новосађане и њихове госте крајем лета обрадује Фестивал уличних свирача, који на улице града доводи најразноврсније уметнике са интернационалне и домаће сцене.

Сазнајте више

Концерт Године

Нови Сад, СПЕНС

Концерт Године – роск догађај и велики концерт, одржавао се сваке године у децембру у великој дворани СПЦ Војводина у Новом Саду у периоду 1993 – 2002. Концепција је била јасна – одлични концерти најбољих бендова али са некомпромитујућим приступом.

Сазнајте више

Дани Бразила

Нови Сад

Дани Бразила – новосадски самба карневал, протеклих година спојио је на хиљаде људи са културом Бразила, а посетити фестивал Дани Бразила постала је жеља свих оних који воле Бразил, а нису толико далеко.

Сазнајте више

Ритам Европе

Нови Сад, СПЕНС

Ритам Европе! је манифестација којом обележавамо 09. мај, Дан победе над фашизмом.

Сазнајте више