Мелина Меркури, министарка културе Грчке, и француски министар културе Џак Ланг су 1985. године дошли на идеју да се једном годишње бира Европска престоница културе са циљем да се повежу људи у Европи и да се повећа свесност о заједничкој историји и вредностима.

Још исте године пројекат је покренут резолуцијом ЕУ министара културе. Ова иницијатива је убрзо постала један од најпрестижнијих догађаја у Европи. Од тада више од 40 европских градова је понело титулу Европске престонице културе. Сваке године, изабрани градови (у 2015. Плзењ и Монс) примери су богатства и разноликости европских култура. Европска престоница културе установљена је како би се нагласило богатство и различитост европских култура, ојачале културне везе међу Европљанима, спојили људи из различитих европских земаља, упознале друге културе, промовисало узајамно разумевање и ојачао осећај европејства.

Најзначајнији легат пројекта је стављање културе у сам центар друштвеног развоја и посматрање културе као кључа за привредни развој друштва утемељен на знању, иновативности и креативности. Многе престонице културе искористиле су прилику да у току самог пројекта и након њега развију културну инфраструктуру, омогуће шири приступ култури, унапреде имиџ града, развију туристичку привреду и ојачају културне и креативне индустрије.

Град Нови Сад је донео одлуку да се кандидује за титулу Европске престонице културе 2021. године, када ће она по први пут бити доступна и градовима и земљама ван Европске уније. На трагу позитивних искустава других престоница, пројекат Нови Сад 2021 осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала Града који ће наредних година имати за циљ да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада.

На тај начин Град Нови Сад би радом на кандидатури за Европску престоницу културе 2021. године развио свој локални концепт и стратегију одрживог развоја културног сектора са тежиштем на: оснаживању институција културе, обнови културног наслеђа, јачању културне партиципације, развоју културних и креативних индустрија, децентрализацији и међусекторској сарадњи Европске престонице културе на сајту Европске комисије.

Дешавања

Ноћ музеја

Нови Сад

Најпосећенија манифестација у области културе, која се на популаран начин бави музејима и културном баштином. Ноћ музеја је уједно део Европске Ноћи музеја чијој се иницијативи прикључила 2006. године.

Сазнајте више

Интерфест - Фестивал вина

Нови Сад, Центар

Међународни фестивал вина "Интерфест" се одржава у центру Новог Сада уз учешће осамдесетак винарија из девет земаља.

Сазнајте више

Змајеве Дечје Игре

Нови Сад, Центар

Манифестација обухвата мултимедијалне програме за децу и младе у оквиру којих су заступљени сви видоови уметничког стваралаштва за децу, као и дечјег стваралаштва.

Сазнајте више

Стеријино Позорје

Нови Сад

Као стални фестивал националне драме и позоришта такмичарског карактера, Стеријино позорје установљено је 1956, у оквиру обележавања 150-годишњице рођења и 100-годишњице смрти великог српског комедиографа Јована Стерије Поповића.

Сазнајте више

Инфант

Нови Сад

Инфант (Интернационални фестивал алтернативног и новог театра), одржава се у Јуну сваке године.

Сазнајте више